Komplett technológiafejlesztés a ReMat Zrt.-nél

Összesen 311 millió forint értékű beruházáscsomag valósult meg a ReMat Hulladékhasznosító Zrt. tiszaújvárosi üzemében a műanyag fólia hulladékok hasznosításának hatékonyabbá tétele érdekében, amelyhez társaságunk 155 millió forintot nyert el a „Hulladékhasznosítási célú technológia fejlesztések” segítségére kiírt GOP-2009-2.1.4/H pályázaton.
A 2011. október 26-án lezárult fejlesztés részeként egy teljesen új – Erema típusú – regranuláló gépsor állt működésbe az üzemben, amelynek beszerzése önmagában 170 millió forintba került.
Az új gép kapacitása 600 kg/óra, amelynek révén vállalatunk éves szinten 660 tonnával fogja növelni termelésést, a lakosság selektív gyűjtésből eredő hulladékok feldolgozásában gyakorlatilag megduplázva eddigi hasznosító kapacitását.
A megnövekvő mennyiségű lakossági eredetű műanyag hulladék előkezelésre a ReMat Zrt. egy új 300 kg/óra kapacitású vizes fóliadaráló és mosó rendszert is megvásárolt. A daráló a beérkező és előválogatott műanyaghulladékból 15-20 mm nagyságú ún. film darálékot hoz létre, amelyet a mosás után préseléssel szárítunk, majd még finomabb szemcseméretűvé aprítunk, előkészítve az anyagot a regranulálásra. Az új berendezések mozgatását és karbantartását pedig egy szintén újonnan beszerzett daru segíti.
A beruházás részeként tovább bővült az üzem szennyvíz előkezelő renszere, így biztosítva a megnövekvő mennyiségű szennyvíz környezetvédelmi előírásoknak megfelelő történő előkezelését a szárazanyag vonatkozásában. Ugyancsak a kiegészítő beruházások közé tartozott száz darab görgős konténer beszerzése, amelyek a beérkező hulladék, és a kész másodnyersanyag tárolására szolgálnak.
Emellett a vállalat telephelyén egy új 600kWh teljesítményű trafót szereltünk fel, amely az üzem megnövekvő energiaigényének kielégítését biztosítja, miközben az energiahatékonyság növelése jegyében a válogatócsarnokot 8 cm-es belső hőszigeteléssel láttuk el, jelentősen javítva a dolgozók komfortérzetét is.
A magyarországi hulladékgazdálkodásban alapvető változások zajlanak, amelyek részeként egyre nagyobb hangsúly kerül a hulladékok szelektív gyűjtése és anyagában történő hasznosítására. Ehhez kíván hozzájárulni a 2011 őszén átadott újabb fejlesztéssel a ReMat Zrt. is, amely az elkövetkező években tovább kívánja növelni a most korszerűsített tiszaújvárosi üzemében a hulladékból előállított másodnyersanyagok mennyiségét.